Erik Hexeberg
Jeg har i mange år vært opptatt av å forebygge hjertesykdom, og selvvalgt prøveforelesning (1990)
til den medisinske doktorgrad omhandlet effektene av fysisk aktivitet på hjertet. Jeg var også
medveileder på Sofie sin kostholdsrelaterte avhandling og har diskutert kosthold med Sofie under
hennes vandring fra vegetarianer til lavkarboentusiast. De siste årene før vi sammen startet Dr.
Hexebergs klinikk i 2010 diskuterte jeg daglig med Sofie hennes pasienterfaringer med å redusere
karbohydratmengden i kosten. Etter selv å ha behandlet pasienter ved hjelp av kostendringer i et
og et halvt år er jeg blitt mer og mer imponert og overbevist. Det er gode fysiologiske forklaringer
på effektene av dette kostholdet; pasientene oppnår gjennomgående gunstige effekter både med
hensyn til vektreduksjon, opplevelse av velvære og normalisering av blodprøver. Dette har overbevist
meg om de store terapeutiske muligheter som ligger i å endre til et kosthold med lite karbohydrater
og mer naturlig fett. Dessuten har nye studier bekreftet de gunstige effektene av et slikt kosthold.
Som indremedisiner med en klassisk skolemedisinsk forståelse har det gått opp for meg at mange av
våre livsstilssykdommer er forbundet med et høyt inntak av sukker og stivelse (karbohydrater). Jeg er
overbevist om at livsstilsendringer med vekt på et karbohydratfattig kosthold må til for å behandle
og forebygge disse sykdommene. Jeg har også selv i fulgt et lavkarbokosthold de siste 5-6 årene og
trives svært godt med det.