Birthe Storaker
Min bakrunn er utdanning som siviløkonom og jobb i IT-bransjen med kursvirksomhet og økonomi/administrasjon i mange år. Jeg har vært leder for foreningen Kostreform for bedre helse avdeling Oslo og Akershus, samt sittet i sentralstyret. Jeg er nå ansatt i Helsemagasinet Vitenskap & fornuft (VOF) som fokuserer på å spre kunnskap om ernæring og helse i et evolusjonært perspektiv.
Jeg har lenge vært interessert i sammenheng mellom kost og kropp/helse, og interessen økte enda kraftigere når mann og eldste datter i familien fikk diagnosen Cøliaki i 2006. Dette gjorde at jeg måtte sette meg grundig inn i hva maten vi kjøper, lager og spiser innholder. Jeg ønsket å lese meg opp på ernæring og tok utdannelse som Kostveileder på Tunsberg Medisinske skole. Jeg har etterpå holdt matkurs i regi av Dr. Hexebergs klinikk og vært medforfatter av to kokebøker i Frisk med Lavkarbo-serien.
Jeg skjønte fort at det vi fikk anbefalt av ernæringsfysiologen på sykehuset ikke var optimal kost selv om det var glutenfritt. De fleste glutenfrie «erstatningsproduktene» vi ble presentert inneholder veldig mye stivelse og lite næring. Jeg ønsket at maten skulle være mer næringsrik, men alikevel ha muligheten til å spise en brødskive eller rundstykke innimellom. Det fantes på den tiden lite å få tak i på det området, og lite veiledning i form av kokebøker. Jeg gikk derfor i gang med å «forske» litt på hva som kunne være gode ingredienser for å kunne lage en frokost og lunsj som hele familien kunne spise. Jeg la vekt på variasjon, for å unngå å gå i «brød-fella». Hjemme startet vi med frokost-meny som barna selv var med på å bestemme, og oppskriftene til boken «frokost og lunsj» begynte å ta form.
Å endre kostholdet kan være krevende, men når man vet hva maten inneholder og er bevisst på å legge vekt på næringsinnhold er det absolutt verdt det. God metthetsfølelse og ingen «panikk-spising» pga lavt blodsukker skaper ro og utholdenhet i hverdagen.
Vi brukte mye fete melkeprodukter, men jeg måtte selv gå bort fra dette etter en stund, da jeg fikk konstatert intoleranse for melkeprotein (kasein). Da var jeg midt i prosessen med kokebok nr to, «Kakefest», noe som bød på litt utfordringer i testfasen. Jeg har derfor erfaring fra prosessen fra å gå over fra et «normalt» sunt kosthold, til først glutenfritt så i tillegg lavkarbo og deretter også i tillegg melkefritt. Underveis har jeg eksprimentert mye med ulike ingredienser innenfor disse kategorier og håper jeg kan gi svar på spørsmål rundt dette.