Birger Svihus. Gjesteekspert
Jeg er professor i ernæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, og har i hele min karriere vært spesielt opptatt av karbohydratenes rolle i ernæringen. Jeg har min bakgrunn i husdyrernæring, men har de siste 10 år inkludert Homo sapiens i mitt faglige interesseområde. Dette fordi jeg ser at det er behov for den forebyggende, kvantitative ernæringstilnærmingen som mitt fagmiljø representerer. Ikke minst gjelder dette hvordan kostholdet kan settes sammen for å unngå fedme, diabetes 2 og hjerte- og karsykdommer, der mengde, tilgjengelighet og fetende effekt av makronæringsstoffene fett og de fordøyelige karbohydratene stivelse og sukker er av avgjørende betydning. I tillegg har jeg arbeidet mye med fibers rolle i ernæringen, blant annet brukt som erstatning for stivelse i brød, der jeg har vært med å utvikle et lavkarbo og lavkalori lettbrød. Jeg har også skrevet to bøker om humanernæring, og jeg underviser i humanernæring i vårt bachelor- og masterstudium innen matvitenskap og ernæring.