Birger Svihus. Gjesteekspert
Avholdt
Fakta og myter om hva som er et sunt kosthold
7 Mai, 2013 18:00 - 7 Mai, 2013 19:00
Hvordan bør kost settes sammen for å unngå fedme, diabetes 2 og hjerte- og karsykdommer?
Hva ser du for deg som en god eller optimal balanse mellom protein, karbohydrat og fett for en gjennomsnitts nordmann? Oppgi det gjerne i prosent energi eller vekt.
Jeg lurer på en ting når det gjelder kombinasjonen fett og sukker. Når man inntar større mengder karbohydrater og større mengder mettet fett, vil denne kombinasjonen ha en større negativ effekt på hjerte-/ karsykdommer/ blodfettsammensetningen enn samme inntak av karbohydrater alene (minimalt inntak av fett). Eller er den negative effekten av denne kombinasjonen "bare" fare for et alt for høyt energiinntak. Jeg spiser selv LCHF, men kommer ofte opp i denne diskusjonen, og der folk ønsker å spise karbohydrater og derav får en økt redsel for mettet fett og den effekt de tror kombinasjon har på hjerte/ kar. Håper spørsmålet mitt var forståelig :-)!
Hei! Det har vært mye snakk om at alt fettet i et lavkarbokosthold er farlig med tanke på hjerte/kar. Legen min er en av dem, selv om jeg har levd på lavkarbo i snart 2 år og har fine kolestrolverdier. Jeg har heller ikke vært syk på disse 2 årene. Men hva med fremtiden, er 2 år nok til å trekke konklusjoner? Jeg er normalvektig.
Må vi ha brød/korn/havre etc?
Kan man spise for mye grønnsaker i forhold til fiberinntak?
Jeg forstår ikke dette med hvorfor det skal være så farlig at kroppen selv lager fett istedenfor at vi spiser fett. Dersom begge deler gir fett i blodet, hvorfor er det forskjellig om vi har spist fett?
Tar du tilskudd av omega 3, og i så fall hvilket, er tran ok?
Må vi ha omega-3 fra marine kilder, eller kan vi få det fra andre kilder like godt?
Jeg har stadig høyt kolesterol (7-8), men fastlegen min er nølende til å ta i bruk legemidler. Hun er ingen lavkarboentusiast, men hun er jo imponert over at jeg har så høyt HDLkolesterol, hun hadde aldri sett verdien 2,7 før første gang jeg ble målt. Så forholdet mellom totalkolesterol og HDL er jo bra. Men skjønner at fastlegen ikke tenker på dette.
Min ektemann (69 år) skal hjerteopereres (bypass) og jeg er i villrede om hvorledes vi skal legge opp kostholdet etter det. Vi har spist lavkarbo i vel 3 år.Min mann gikk ned fra 94 kg til 72 kg det første året. Blodtrykket som var forhøyet og medisinert ble redusert, men gikk opp igjen etter en tid. Det siste året gikk det opp for ham at den dårlige "formen" han opplevde hadde sammenheng med angina, en utredning viste at han måtte opereres. (Han har nok en arvelig belastning). Han har hatt høyt kolesterol, fastlegen er ikke tilhenger av kolesterolsenkende, det har han fått først nå av hjertelegen. Jeg regner med at han blir pålagt å fortsette med kolesterolsenkende. Men hva med de andre rådene hjerteavdelingen gir om å unngå mettet fett osv, slik "myndighetene" sier vi skal spise? Vi er jo innstilt på å fortsette lavkarbokostholdet. Men er det noen spesielle tips med tanke på mulig "ny" anginautvikling?
Hva er modifisert stivelse f.eks modifisert maisstivelse?
Hvor mye fiber trenger vi egentlig? Kan vi få nok fiber gjennom kosten ved å spise grønnsaker, nøtter og frø, samt bær?
Og kan man spise for mye grønnsaker i forhold til fiberinntak?
Jeg har lyst til å bruke det spørsmålet som innledes til å stille spørsmål til deg, for selv prøver jeg å ligge på 5% karbohydrater, 20% proteiner og 75% fett. Så hvordan bør kost settes sammen for å unngå fedme, diabetes 2 og hjerte- og karsykdommer?
Jeg har spist lavkarbo i årevis og har kuttet ut alle meieriprodukter de siste 6 mnd, og føler meg mer vel. Som erstatning bruker jeg rikelig med kokosmelk i smoothie, kakao, saus/suppe. Det fungerer bra, men det bekymrer meg at kosten kanskje er blitt fattig på kalsium. Jeg tar kosttilskudd, men ikke kalk, burde jeg det? (Jeg har meget god bentettet pt.) For øvrig består kosten av egg, fisk, kjøtt, bær og grønnsaker pluss oljer: oliven/raps/kokos. Jeg er kvinne, 67 år. Skulle gjerne få noen synspunkter.
blodsukker
kl 0600 - 5.8 fastende
kl 0630 - 6.9 fortsatt fastende etter lett joggetur
kl 0645 - 5.7 etter frokost (egg, smør, kanel og stevia)
ketonlegemer
før frokost 0.3
etter frokost 0.4
Hvor kommer blodsukkerstigningen fra etter løpetur, fett eller muskler, vet vi det? Er mengden ketoner økt fordi jeg løp fastende? Burde jeg optimalsett spise noe før jeg løp?
Hei Birger - det er så mye diskusjon rundt det om man bør spise frokost eller ikke. Hva er dine tanker rundt dette?
Tidligere nettmøter
Fakta og myter om hva som er et sunt kosthold