Artikler

Søk
Sofie Hexberg i Bedre Helse I denne artikkelen fra Allers har Sofie besvart noen de mest vanlige spørsmålene rundt lavkarbo. Vi gjengir her hele artikkelen for våre medlemmer.... les mer
Nei, du må ikke være i ketose for å forbrenne fett, men du forbrenner fett lettere når du er i ketose. En stor fordel er at du ikke har så sterk sultfølelse – i hvert fall så lenge du har gode fettreserver... les mer
Nei, å gå over til lavkarbokost medfører ikke større belastning på nyrene, og dermed ikke større risiko for nyreproblemer. Når man legger om til et lavkarbokosthold, og reduserer inntaket av karbohydrater,... les mer
Innholdet av fett i maten vil variere alt ettersom hvilke preferanser man har. Noen er veldig glad i fett og lever på en kost der fett utgjør opp mot 80 prosent av energien i maten. Erfaringer viser at dette er helsemessig helt forsvarlig.... les mer
Ja, vi mener at lavkarbo kan være bra for alle, men at det er viktig å individualisere kostholdet. Slanke, fysisk aktive kan godt spise opp mot 100 gram karbohydrater per dag. Vi fokuserer på matvarer vi er genetisk tilpasset å... les mer
Med lavkarbokost menes et kosthold det inntaket av karbohydrater ikke overskrider 130 gram per dag.... les mer
Kroppen produserer selv det den trenger av karbohydrater, og vi kan derfor klare oss uten karbohydrater i kosten. Fett og proteiner må vi derimot ha fordi kroppen vår ikke kan lage alle nødvendige aminosyrer og fettsyrer.... les mer
Så lenge karbohydratinntaket er tilstrekkelig lavt, under 100 gram per dag vil du få en økt fettforbrenning.... les mer
Etter omlegging til en lavkarbokost ser vi en endring av kolesterolverdiene. Kostholdet fører til høyere verdier av HDL-kolesterol og færre av de små tette LDL-partiklene. Dette er endringer som er assosiert med redusert risiko... les mer
Vi har erfaring med at lavkarbokosthold gir en markant bedring av en rekke sykdommer og plager. Kostholdet bidrar hos de fleste til en positiv endring av kolesterolverdiene som igjen fører til redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. Vi ser... les mer
Lavkarbokost gir et stabilt blodsukker, som gir oss en jevn og god energi gjennom hele dagen. Mange opplever at de trenger mindre søvn, er mer opplagt og sover bedre om natten.... les mer
Det er ingen regel for hvor mange måltider du må, skal og bør spise. Blodsukkeret holder seg stabilt gjennom hele dagen, så det er sulten du må lytte til. Spis når du er sulten, er du ikke sulten så ikke spis.... les mer
Med mindre man har helt spesielle genetiske sykdommer kan alle leve på et lavkarbokosthold. Det som er viktig er at man finner sin form, individuelle tilpasninger er utrolig viktig. Kjenn litt på hvilket nivå som er optimalt for deg... les mer
Hvis du har et vektproblem er det en fordel å avstå helt fra alkohol i en periode da dette vil bidra til at vekttapet går lettere. Ellers anbefaler vi et moderat inntak. Gode valg med hensyn til alkohol er tørre rødviner,... les mer
Ja, det kan du. Hvor lett dette blir, vil avgjøres av hvor strengt du praktiserer. Det er som er viktig er at du tar tilskudd av vitamin B12, som kun er å finne i animalske produkter. I tillegg bør du velger dine proteinkilder med... les mer
Vi anbefaler at du begrenser bruken av frukt fordi frukt inneholder mye sukker. Dersom du vil kose deg med en frukt er det fornuftig i spise den i forbindelse med et måltid. Som et mellommåltid bør du kombinere frukt med fett og protein,... les mer
Du kan i prinsippet spise alle typer grønnsaker, men du bør begrense bruken av grønnsaker som vokser under jorden. Disse har som regel et relativt høyt innhold av stivelse. Grønnsaker som brokkoli, blomkål, spinat,... les mer
Noen studier har vist at kunstige søtstoffer medfører økt insulinutskillelse, mens andre ikke har vist det. Våre erfaringer tilsier at dette er veldig individuelt. Noen forteller at de merker blodsukkerfall og søthunger... les mer
I lettprodukter er ofte naturlig fett fjernet til fordel for sukker og andre tilsetningsstoffer. Lettprodukter inneholder dermed mer sukker og tilsetningsstoffer enn mat med naturlig fettinnhold.... les mer
Nei, så sant man ikke har nyresykdom er det ikke farlig med et litt høyere inntak av protein. Tanken bak balansert lavkarbodiett er at man skal erstatte karbohydrater med naturlig fett. Proteininntaket ved omlegging til lavkarbokost skal... les mer
Nei, store deler av kroppen klarer seg fint på fettforbrenning. Unntaket er hjernen som først og fremst henter energi fra glukose, men som kan klare seg fint med ketoner og den glukosen som kan produseres fra nedbrytning av proteiner og fett.... les mer
Ja, lavkarbokost basert på kjøtt, fisk, egg og grønnsaker er svært næringsrikt. Vi anbefaler at du spiser naturlige, ubearbeidete matvarer. Spiser du variert, og sørger for at kosten din inneholder grønnsaker,... les mer
Grunnen til at vi anbefales å spise masse fiber er at fiber forsinker opptaket av karbohydrater fra tarmen og forhindrer forstoppelse. De karbohydratene vi får i oss gjennom blant annet grønnsaker, bær og nøtter inneholder... les mer
Det er ikke noe problem å trene på lavkarbokost. Prøv deg litt frem og finn det nivået av karbohydrater som passer best for deg. Vær oppmerksom på at behovet for proteiner ligger høyere hos fysisk aktive. Vi... les mer
Nei, det går helt fint an å trene på et lavkarbokosthold. Det er mulig det kan gå litt tregt i starten, kroppen trenger kanskje en drøy måneds tid før den blir en effektiv fettforbrenner. Du kan eventuelt spise... les mer
Svaret er ja, ketoacidose er en farlig tilstand. Ketoacidose kan oppstå hos personer med diabetes type 1 som har svært høye blodsukker og for lite insulin. Overraskende mange, selv kunnskapsrike personer, forveksler ketose og ketoacidose.... les mer
Margarin er en billig fremstilt etterligning av smør. Margarin fremstilles av sterkt bearbeidede planteoljer og har et høyt innhold av omega-6-fettsyrer. Omega-6-fettsyrer har en betennelsesfremmende effekt i kroppen, mens omega-3.fettsyrer... les mer
Nei, skikkelig lavkarbokost er svært næringsrik, og det holder som regel å spise variert. Et egg for eksempel inneholder alle de energigivende og ikke-energigivende næringsstoffene vi trenger, vitaminer, mineraler, sporstoffer,... les mer
Ikke vær redd for naturlig fett – husk å spise lavkarbokost, ikke lavfettkost. Ikke stress, ting tar noen ganger litt tid. Forsøk å holde deg til tre måltider pr dag, frokost (hvis du er sulten), lunsj og middag. Spis... les mer
Vi teller ikke kalorier på lavkarbo, men vi observerer at kvinner med stabil vekt ligger på omtrent 2000 kcal, og menn på rundt 2200 kcal. Her er det selvfølgelig store individuelle forskjeller alt etter alder, kjønn og... les mer
Tja, så lenge du lytter til kroppens signaler. Spis når du er sulten, nyt maten og slutt å spis når du er forsynt. Ofte ser vi at de som lever på lavkarbokost faktisk spiser mindre, fordi maten er mer næringsrik og... les mer
Vi anbefaler at kosten tilpasses individuelle behov. Slanke fysisk aktive personer kan gjerne spise opptil 100 gram karbohydrat pr dag. Dersom du sliter med vektproblemer kan det derimot være nødvendig å ligge mellom 20 og 50 gram daglig. ... les mer
Ja, å spise lavkarbokost er en livsstil og en varig vektkontroll. Er man undervektig kan man ved noen tilfeller se en vektreduksjon ved oppstart, men at man deretter legger på seg til normal vekt.... les mer
Nei, ketose er en naturlig tilstand som vi mennesker er godt tilpasset I leveren omdannes fett til ketonlegemer og disse brukes som energi av hjernen. Ketoacidose er noe helt annet enn ketose Ketoacidose er en farlig tilstand som kan opptrer hos personer... les mer
Studier som er gjort på lavkarbodiett og kolesterol viser uendret eller litt økt kolesterol. Imidlertid er det i stor grad det gode og beskyttende HDL-kolesterolet som stiger, mens det skadelige LDL-kolesterolet endrer seg på en måte... les mer
Dette er en av de store ”stridsspørsmålene” innen ernæring. På den ene siden hevdes at for høy andel av mettet fett i kosten øker risiko for hjerte- og karsykdom, på den andre siden viser flere... les mer
Hjernen din forbrenner omkring 100 gram glukose, dersom du får i deg mye karbohydrater. Dersom du lever på lavkarbokost tilpasser hjernen seg raskt til å bruke ketonlegemer som energi istedenfor sukker. Spiser du mindre enn 30–40... les mer
Å være i ketose er en naturlig tilstand for oss mennesker. I leveren omdannes fett til ketoner og disse ketonlegemene brukes som næring av hjernen. Dersom produksjonen av ketonlegemer blir større enn det vevene klarer å... les mer
BMR - Hvileforbrenning BMR er den mengden energi kroppen forbruker når den er i hvile, dvs. når man ikke gjør noe som helst. BMR kan regnes ut og du får da et tall som sier hvor mange kalorier / kCal du forbrenner i løpet... les mer
Vi anbefaler personer over 50 år, og personer med ulike sykdommer, å foreta en forsiktig overgang til et karbohydratbegrenset kosthold. De kan starte med ca. 100 gram og trappe ned over et par uker inntil de når ca. 50-70 gram. Det er... les mer
I prinsippet trenger vi ikke spise noen karbohydrater fordi vi kan produsere disse selv. Hvis vi ikke spiser karbohydrater, vil kroppen selv produsere ca. 30-40 gram karbohydrater daglig. Istedenfor å utsette kroppen for dette arbeidet kan vi spise... les mer
© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk