Artikler

Søk
Aminosyrer som kan hjelpe kroppen med å bekjempe mange av de plagene som rammer oss på grunn av langvarig stress, moderne livsstil og økende alder. Det er dessverre slik at selv nyfødte babyer har over 200 industrielle kjemikalier,... les mer
Denne gangen har jeg lyst til å fortelle litt om bruken av aminosyrer ved forskjellige helseplager. Aminosyrer er kroppens byggeklosser, vi bryter ned proteiner fra maten vi spiser og danner 11 forskjellige aminosyrer som vi igjen bygger opp våre... les mer
Det er stadig negative overskrifter i pressen og i det siste har oppslagene blitt hyppigere og mange akademikere har kastet seg inn i debatten i mot alt alternativt. Jeg var ferdig utdannet fra Norsk Akademi for Naturmedisin i 1979. Den gangen ble vi... les mer
Det nærmer seg påske og tradisjonelt så var det da hønene begynte å legge egg. Et tilbakevendende tema de siste 50 år er jo om det er farlig å spise egg. Så vi stiller nok en gang spørsmålet: Er... les mer
Tekst: Dr. Sofie Hexeberg Publisert: 10. Desember 2013 Statens råd om redusert saltinntak Vi får stadig råd fra våre helsemyndigheter om å redusere saltinntaket. Begrunnelsen for dette er at inntak av... les mer
Forelesningene til Birger Svihus i emnet "Energi" har blitt filmet. Svihus er professor i ernæring og selv om forelesningene er beregnet på masterstudenter er vi sikre på at mange av dere vil ha glede og nytte av disse. Vi mener at kunnskap... les mer
Forelesningene til Birger Svihus i emnet "Energi" har blitt filmet. Svihus er professor i ernæring og selv om forelesningene er beregnet på masterstudenter er vi sikre på at mange av dere vil ha glede og nytte av disse. Vi mener at kunnskap... les mer
Forelesningene til Birger Svihus i emnet "Energi" har blitt filmet. Svihus er professor i ernæring og selv om forelesningene er beregnet på masterstudenter er vi sikre på at mange av dere vil ha glede og nytte av disse. Vi mener at kunnskap... les mer
Forelesningene til Birger Svihus i emnet "Diabetes" har blitt filmet. Svihus er professor i ernæring og selv om forelesningene er beregnet på masterstudenter er vi sikre på at mange av dere vil ha glede og nytte av disse. Vi mener at... les mer
Forelesningene til Birger Svihus i emnet "Diabetes" har blitt filmet. Svihus er professor i ernæring og selv om forelesningene er beregnet på masterstudenter er vi sikre på at mange av dere vil ha glede og nytte av disse. Vi mener at... les mer
Forelesningene til Birger Svihus i emnet "Diabetes" har blitt filmet. Svihus er professor i ernæring og selv om forelesningene er beregnet på masterstudenter er vi sikre på at mange av dere vil ha glede og nytte av disse. Vi mener at... les mer
Karbohydrater ­ trenger vi dem egentlig? Svaret er ja, vi trenger litt karbohydrater. Men vi MÅ ikke spise dem fordi kroppen kan lage det vi trenger selv og det dreier seg om ca. 30-40 gram per dag. Men hvis vi ikke spiser litt karbohydrater... les mer
Stadig flere tradisjonelle ernæringsmiljøer har hengt seg på det nyeste trendy begrepet «grovkarbo». Her er poenget, så vidt jeg kan forstå, at karbohydratene skal være mer såkalt grove – som... les mer
Stadig flere tradisjonelle ernæringsmiljøer har hengt seg på det nyeste trendy begrepet «grovkarbo». Her er poenget, så vidt jeg kan forstå, at karbohydratene skal være mer såkalt grove – som... les mer
Dag Viljen Poleszynski (f. 1946) er ansvarlig redaktør i Helsemagasinet vitenskap & fornuft (VOF), som første gang kom ut høsten 2010. VOF er en del av Stiftelsen vitenskap & fornuft, som han opprettet i juni samme år... les mer
Andelen av kostens totale energiinnhold som kommer fra karbohydrat, fett og protein benevnes ofte som energiprosent eller E%. Anbefalinger som oppgis i energiprosent oppgis vanligvis med utgangspunkt i et daglig inntak på rundt 2000 kilokalorier... les mer
Vannløselige vitaminer Vitaminer er livsviktige for kroppen. De virker som antioksidanter og som byggesteiner for hormoner. Tilført i riktig mengde holder vitaminene stoffskiftet i balanse. Vi deler vitaminene inn i fettløselige... les mer
Fettløselige vitaminer Vitaminene er livsviktige for kroppen. De inngår i tusenvis av reaksjoner som skjer i kroppen hvert sekund, og er derfor helt avgjørende for hvordan stoffskiftet fungerer. Vitaminene deles inn i fettløselige... les mer
Sukkeralkoholer (polyoler) regnes som naturlige søtningsstoffer tiltross for at de fleste er industrielt framstilt. Gruppen sukkeralkoholer inkluderer blant annet stoffene erytritol, xylitol, maltitol og sorbitol. De fleste sukkeralkoholer fremstilles... les mer
Mat fra dyreriket inneholder fullverdige proteiner. Protein inngår i alle kroppens celler. Proteinholdig mat gir god metthetsfølelse og fremmer fettforbrenningen. Dagsbehovet er 0,5–1,5 gram per kilo kroppsvekt avhengig av kjønn,... les mer
Mineraler og sporstoffer er uorganiske grunnstoffer og kan ikke forbrennes. De utgjør rundt fire prosent av kroppsvekten. De forekommer i små mengder sammenlignet med forekomsten av de organiske næringsstoffene, proteiner, fett, karbohydrater... les mer
De fleste spiser i dag en blandet kost med karbohydrater, fett og proteiner. Inntak av karbohydratrike matvarer medfører en høy produksjon av insulin som stimulerer til effektiv fettlagring, hemmer fettforbrenningen og gir hunger etter søtsaker... les mer
Energigivende karbohydrater finnes hovedsakelig i matvarer fra planteriket og det er sukker og stivelse. Inntak av mye karbohydrater krever mye insulin for å kontrollere blodsukkeret. Insulin er et potent fettlagringshormon som også hemmer... les mer
Ulike typer planteoljer Dette er oljer utvunnet av vegetabilske (plante-)kilder. Man har kaldpressede, varmpressede, esktraherte oljer. Kaldpressede oljer - Disse har beholdt det meste av sin opprinnelige kvalitet og de fleste næringsstoffene... les mer
De fleste får i seg altfor mye omega-6-fettsyrer i forhold til omega-3-fettsyrer. Derfor kan det være viktig å øke inntaket av omega-3- og redusere inntaket av omega-6-fettsyrer. I en del tilfeller er imidlertid omega-6-fettsyrene... les mer
Fett deles inn i mettet, enumettet og flerumettet fett og finnes i mat fra dyr (animalsk) og planter (vegetabilsk). Dagens moderne kost inneholder altfor mye omega-6-fett og for lite omega-3-fett. Vi anbefaler mest mulig naturlig fett som er minst mulig... les mer
© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk