Artikler

Søk
Det er vel ikke det mest tradisjonsrike du kan diske opp med på 17. mai, jeg innser det, men mye av det som finnes på det tradisjonelle norske koldtbordet er jo etter hvert blitt hverdagsmat for så mange av oss. Så jeg utfordrer... les mer
Ernæringsfysiolog Tine Berg-Hansen Publisert: 14. Desember 2013 Nå har vi vaske golvet og vi har børi ved, og vi har sett opp fuggelband og vi har pynte tre. Nå sett vi øss og hvile og puste på... les mer
Ernæringsfysiolog Tine Berg-Hansen Publisert: 11. Desember 2013 Vi er så opptatt i hverdagen med jobb, diverse aktiviteter, henting og bringing og ikke minst administrering av det hele, at det å holde en fest dessverre... les mer
Lever fra kalv og fugl har høy status mange steder, og det er all grunn til å la seg friste av denne næringsrike maten, særlig i mørketida. Tekst: Johnny Laupsa-Borge Publisert: 01.Desember 2013 ... les mer
Julebordsesongen er i full gang, og mange av oss har allerede fortært alle sorter tradisjonell julemat innen jula virkelig kommer. Pinnekjøtt, lutefisk, ribbe og rakfisk serveres i tonnevis hver eneste dag. Jeg synes julebordsesongen er... les mer
FOS: Positivt: Påvirker ikke blodsukkeret. (0 GI) Unikt: FOS er et fiber som stimulerer veksten av de gode bakteriene i fordøyelsessystemet (prebiotisk effekt). Søtningsgrad: Ca halvparten så søtt som sukker. ... les mer
Sesam-mel: Positivt: 46 % protein, 4 % karbohydrat, 15 % fiber. Rikt på jern, sink og magnesium Bruksområder: Brukes i baking som et meltilskudd for å øke innholdet av proteiner og mineraler. Melet er fint å bruke... les mer
Trude Østensen er ektefellen til lege og lavkarbopappa Geir-Inge Marøy som vi har intervjuet i Lavkarboklubben tidligere. Dr. Sofie Hexeberg Publisert: 15.Oktober 2013 Hvem er du Trude? Jeg heter Trude, er... les mer
Nå har min verdifulle leirgryte gjort det igjen - etter en lang dag på jobb luktet det deilig får-i-kål i hele huset da jeg kom hjem. Vi hadde ikke anledning til å spise med en gang, lekser skulle gjøres, og en spennende... les mer
Tekst: Dr. Sofie Hexeberg Publisert: September 2013 Kan du fortelle litt om din bakgrunn? Jeg har rukket å bli 30 år gammel, blitt pappa, fått meg stasjonsvogn, hund og enebolig. De siste fem årene har jeg bodd... les mer
Bærsesongen er i gang! Vi som lever et lavkarboliv kan bare glede oss til å bytte ut importerte og frosne bær med smakfulle, naturlige og søte norske bær. Jeg gleder med til å kjenne den kjente og kjære duften... les mer
Sommerens grilltilbehør Selv om sommeren er veldig godt i gang, og vi har satt ny rekord i antall grillmåltider så langt i sesongen, tenker jeg at det aldri er for sent å dele noen av våre favoritter når det gjelder... les mer
Enten du skal ut og spise i nærheten av der du bor eller i en storby et eller annet eksotisk sted er utvalget etterhvert blitt ganske så spennende. Japanske, kinesiske, italienske og greske restauranter, bare for å nevne noen, dukker... les mer
Hvilke bakgrunn har du? Jeg ble født i Sverige i 1971 og flyttet til Norge da jeg var 19 år gammel. Da ble jeg samboer med Morten som jeg fortsatt lever sammen med. Vi har tre felles barn som er 14, 17 og 18 år gamle. Jeg fullførte... les mer
Utvalget av mørk sjokolade er etterhvert blitt upåklagelig, men hvilken skal jeg velge, spiller det egentlig noen rolle? Ernæringsfysiolog Tine Berg-Hansen Publisert: 21. februar 2013 1)... les mer
OM FORING AV HUSDYR OG KJØTTKVALITET INTERVJU MED ANNA HAUG Anna Haug er født i Brandbu (1949). Hun begynte på Ernæringslinja ved Universitetet i Oslo (UiO) i 1968 og tok hovedfag ved Ernæringsinstituttet (UiO) i 1976. I... les mer
Måtte jeg velge en suveren matvare for folk flest måtte det vært kraft – Kjøttkraft er super supermat for store og små, gamle og unge, kvinner og menn, syke og friske, fattig og rik, underernærte og «overernærte»... Vi... les mer
Om artikkelforfatteren Melissa Thelwall Bjargo er Kostholdsveileder og driver egen Helsekostbutikk i Spania. Hun er genuint opptatt av sunt kosthold og deler fristende oppskrifter på bloggen sin www.melissaspania.no. Kostholdsveileder... les mer
Morsmelk inneholder 52 energiprosent fett, 40 energiprosent karbohydrater og 8 energiprosent protein. Industriframstilt grøt har som regel en helt annet energifordeling og mye mer energi kommer fra karbohydrater. HelsesøsterTone... les mer
Jeg skvatt da jeg så en løve på TV som ble servert rosenkål – ikke rart løven rynket på nesen! Men plutselig var det ikke en løve, men et barn kledd i løvedrakt som fornærmet feiet maten... les mer
Tiden har kommet for julebakst, og gjennom alle år har de syv slag blitt bakt i de mange tusen hjem. I år kan du friste med nye spennende kaker både i kakeboksen, under treet eller som vertinnegave - en gave til stor nytte, og ikke minst... les mer
Julens mange lukter bringer tilbake kjente og kjære minner for de fleste av oss. Lukten av granbar, julemat, julebakst, gløgg og klementiner er kjente og kjære. Krydder som knapt ser dagens lys ellers i året som safran, allehånde... les mer
I dag er de norske juletradisjonene en blanding av mange hundre forskjellige tradisjoner fra hele Europa. Rettene og skikkene varierer mye mellom landsdeler og land. Flere steder i Norge er det for eksempel tradisjon å spise rømmegrøt... les mer
Tine Berg-Hansen er ernæringsfysiolog ved Dr. Hexebergs klinikk i Sandvika og ekspert i lavkarboklubben.no. Tine har selv to barn på 12 og 15 år og sier hun skulle ønske hun visste mer om kost og hvordan maten egentlig påvirker... les mer
Kokosnøtten har vært brukt i årtusener spesielt i mange asiatiske land, og gir både kokosmelk, kokosolje, kokoskjøtt, kokosmel og kokosvann. Alt dette er viktige ingredienser i mange tradisjonelle matretter også etter... les mer
Tekst: Dr. Sofie Hexeberg Publisert: 22.Oktober 2012 Kan du fortelle litt om bakgrunnen din? Jeg er ei jente på 28 år som har slitt med mye stivhet i kroppen, betennelser, prolaps og utmattelse. I forhold til trening og øvelser... les mer
Vi får ofte spørsmål fra pasienter ved klinikken om det er greit å spise de ulike “lavkarbobrødene” som er å få kjøpt i butikken, og hvilke vi eventuelt anbefaler. Det er etterhvert kommet... les mer
Intervju med Ingunn M. Kvivik – Prosjektleder for livsstilskursene på Akinon i Spania Tekst: Dr. Sofie Hexeberg Publisert: 07.Oktober 2012 Hvem er du Ingunn? Jeg vokste opp i Kristiansand og har alltid vært... les mer
Jakt og fiske er to hobbyer som mange nordmenn gleder seg over. To symboler på høsten og alt det smakfulle særnorske og eksotiske høsten bringer med seg. Vi har allerede fylt fryseren med deilige bær i massevis, sopp er... les mer
bildet: Yngstemann Berg-Hansen lager matpakken selv. Nå er det tilbake til hverdagen for de aller fleste av oss, og forhåpentligvis er gode rutiner igjen implementert både med hensyn til måltider og aktiviteter. Gode rutiner... les mer
Tekst og bilde: Tine Berg-Hansen - 29.08.2012 Det er fortsatt mulig å sikre seg naturlig gode vitamintilskudd! Bærturer består av noen helt enkle ingredienser: God tid, familie og/eller venner, et bærspann eller to, og sist... les mer
foto: ernæringsfysiolog Tine Berg Hansen på sopptur med Henriette og hunden Wilma. Tine Berg-Hansen 16.08.2012 Nå er det høysesong for soppsanking, og etter en relativt regnfylt sommer er det nå ideelle forhold. Sopp... les mer
I sommerhalvåret er solen vår absolutt viktigste kilde til Vitamin D. Vitamin D produseres i huden når vi soler oss, og er helt essensielt for et godt immunforsvar. I Norge er solen kun sterk nok til å fremme vitamin D produksjon... les mer
Spesielle ingredienser Vi har samlet litt informasjon om en del ingredienser som du kanskje ikke kjenner så godt til. Noen av disse ingrediensene kan kjøpes i velassorterte dagligvarebutikker, mens enkelte kjøpes i helsekostforretninger... les mer
Grillsesongen har endelig startet! Nå er endelig grillsesongen her, og det meste av mat kan tilberedes på grillen. Som tilbehør til grillmat kan vi fråtse i sesongens grønnsaker, både i form av salater, men grillede... les mer
En gang i blant skal vi lage noe godt til dessert, og det er ikke lett å manøvrere seg i havet av “naturlige”, ikke fullt så naturlige og kunstige søtningsmidler. Det er mange muligheter, og vi presenterer her de... les mer
© Lavkarboklubben AS
Dietika ASDr.Hexebergs klinikk